Drobiowy gulasz z pieczarkami i papryką
Potrzebne składniki:
- Filet drobiowy – 400g
- Czosnek- 1 ząbek
- Cebula- 1/2 sztuki
- Pieczarki – 8 średnich sztuk
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki
- Natka pietruszki – garść
- Oliwa z oliwek- 1 łyżka + 1 łyżka
- Sos sojowy- 4 łyżki
- Mąka – 1 łyżka
- PRZYPRAWY:
- Świeżo mielony pieprz- według uznania
- Papryka słodka- 2 płaskie łyżki
- Opcjonalnie ulubiona mieszanka ziół
Przygotowanie:
- Cebulę oraz czosnek drobno pokroić i zeszklić na 1 łyżce oliwy
- Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry
- Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka do całkowitego ścięcia
- Po tym czasie dodać zeszklony czosnek z cebulą, paprykę pieczarki oraz ok 50 ml wody
- Całość dusić do odparowania wody, dodać sosu sojowego oraz przypraw i szklankę wody
- Na małym ogniu danie dusić przez ok 30 minut
- Do szklanki wsypać mąkę dodać ok 100ml wody , rozmieszać
- Do gotującego sosu wlać mąkę z wodą w celu zagęszczenia 😉
- Gotowe dane posypać posiekaną pietruszką
Z przepisu otrzymałam 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji
- 185,7kcal
- 24,5g białka
- 6,8g tłuszczu
- 7,5g węglowodanów