Drobiowy gulasz z pieczarkami i papryką

Potrzebne składniki:

  • Filet drobiowy – 400g
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Cebula- 1/2 sztuki
  • Pieczarki – 8 średnich sztuk
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki
  • Natka pietruszki – garść
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka + 1 łyżka
  • Sos sojowy- 4 łyżki
  • Mąka – 1 łyżka
  • PRZYPRAWY:
  • Świeżo mielony pieprz- według uznania
  • Papryka słodka- 2 płaskie łyżki
  • Opcjonalnie ulubiona mieszanka ziół

Przygotowanie:

  • Cebulę oraz czosnek drobno pokroić i zeszklić na 1 łyżce oliwy
  • Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry
  • Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka do całkowitego ścięcia
  • Po tym czasie dodać zeszklony czosnek z cebulą, paprykę pieczarki oraz ok 50 ml wody
  • Całość dusić  do odparowania wody, dodać sosu sojowego oraz przypraw i szklankę wody
  • Na małym ogniu danie dusić przez ok 30 minut
  • Do szklanki wsypać mąkę dodać ok 100ml wody , rozmieszać
  • Do gotującego sosu wlać mąkę z wodą w celu zagęszczenia 😉
  • Gotowe dane posypać posiekaną pietruszką

Z przepisu otrzymałam 4 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 185,7kcal
  • 24,5g białka
  • 6,8g tłuszczu
  • 7,5g węglowodanów