Zupa pieczarkowa

Potrzebne składniki:

  • Pieczarka – 500g
  • Marchewka– 2 sztuki
  • Cebula biała – 1 sztuka
  • Ziemniaki- 3 sztuki
  • Koperek- 2 łyżki posiekanego
  • Oliwa/ olej – 1 łyżka
  • Śmietana 12% lub jogurt grecki – 4 łyżki
  • Bulion warzywny/ mięsny/ woda- 1500ml
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, marchew, cebulę pokroić w kostkę
  • W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć ok 5 minut
  • Po tym czasie dolać bulionu/ wody, przyprawić i gotować do miękkości warzyw
  • Pieczarki pokroić w plastry i wrzucić do warzyw, zagotować
  • Dodać śmietanę/ jogurt oraz koper, wymieszać

 

Najlepiej smakuje na drugi dzień

Propozycja podania:

Bułka/ Pieczywo

 

Danie dla 5 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 111kcal
  • 4,6g białka
  • 4,2g tłuszczu
  • 17g węglowodanów