Domowy Kebap
Potrzebne składniki:
- Pierś z kurczaka lub indyka – 1,5kg
- Cebula- 1 duża sztuka
- 3 kije do szaszłyków
Marynata: - 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka lubczyku
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonego czosnku ( ja użyłam ->czosnek staropolski)
- 0,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka lub indyka pokroić w plastry i lekko rozbić
- Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą połączyć
- Mięso wyłożyć do miski/naczynia, zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na ok.1h
- Cebulę przekroić na pół, po czym wbić patyczki do szaszłyków, po czym nadziewać zwarcie mięso
- Na koniec nadziać drugą połówkę cebuli
- Mięso wstawić do piekarnika na ok 90 minut (przez 50 minut piec w temperaturze 170 stopni C, kolejne 40 minut w temperaturze 200 stopni C)
- Mięso najlepiej kroi ciepłe 🙂
Propozycja podania:
Ryż/ Domowe frytki/ Bułka/ Tortilla