,

Domowy Kebap

Potrzebne składniki:

  • Pierś z kurczaka lub indyka – 1,5kg
  • Cebula- 1 duża sztuka
  • 3 kije do szaszłyków
    Marynata:
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonego czosnku ( ja użyłam ->czosnek staropolski)
  • 0,5 szklanki oleju

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka lub indyka pokroić w plastry i lekko rozbić
  • Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą połączyć
  • Mięso wyłożyć do miski/naczynia, zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na ok.1h
  • Cebulę przekroić na pół, po czym wbić patyczki do szaszłyków, po czym nadziewać zwarcie mięso
  • Na koniec nadziać drugą połówkę cebuli
  • Mięso wstawić do piekarnika na ok 90 minut (przez 50 minut piec w temperaturze 170 stopni C, kolejne 40 minut w temperaturze 200 stopni C)
  • Mięso najlepiej kroi ciepłe 🙂

Propozycja podania:

Ryż/ Domowe frytki/ Bułka/ Tortilla