Krem z pieczonych warzyw
Potrzebne składniki:
- Papryka czerwona (duże)- 2 sztuki
- Ziemniaki (średnie)-4 sztuki
- Pietruszka- 1 korzeń
- Cebula (duża)- 1 sztuka
- Marchewka (średnia) – 2 sztuki
- Pomidory bez skóry (puszka)- 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Oliwa z oliwek/ olej – 40ml
- Papryka słodka – 2 łyżki
- Papryka chilli- szczypta
- Dowolna mieszanka ziół- 2 łyżki
- Papryka słodka wędzona- 2 łyżki
- Woda-1,5l
- Sól, pieprz- według uznania
Przygotowanie:
- Paprykę pokroić w grubą kostkę, cebulę w ćwiartki, czosnek obrać,
- Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w grube paski lub kostkę,
- Pokrojone warzywa włożyć do naczynia, dodać oliwy/oleju, papryki słodkiej, odrobiny chilli oraz soli, ulubionych ziół, wymieszać i wyłożyć na blaszkę z papierem. Piec przez 40 minut w 180stopni C,
- Po upieczeniu warzywa wyłożyć do wysokiego garnka, dolać wody oraz pozostałe składniki,
- Całość gotować ok. 20-25 minut, po czym zmiksować na gładki krem,
- Krem można serwować z grzankami lub parmezanem.
Z przepisu otrzymałam 2 litry kremu
Wartość odżywcza 500ml
- 265kcal
- 6,3g białka
- 11,8g tłuszczu
- 39g węglowodanów