Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna- 600g
  • Masło- 100g
  • Cukier puder- 2 łyżki
  • Przyprawa do ciasteczek korzennych- 20g
  • Soda- 2 łyżeczki
  • Kakao- 4 płaskie łyżeczki
  • Jaja- 2 sztuki
  • Miód płynny- 1/2 szklanki
  • NADZIENIE
  • Powidła

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zagnieść.
  • Składniki połączyć w jedną kulę, którą następnie owinąć folią i odłożyć do lodówki (2h, ale spokojnie można zostawić na całą noc).
  • Ciasto przekroić na 4 części, każdą z części rozwałkować
  • Wycinać ulubione kształty pierników 🙂
  • Na każdy wycięty piernik, wyłożyć 0,5 łyżeczki powideł, następnie „przykryć” drugim wyciętym piernikiem i delikatnie przycisnąć na obrzeżach.
  • Pierniki piec w 180stopniach C ( rozpoczynając od rozgrzanego piekarnika) przez ok 10-15 minut

Z porcji otrzymałam ok. 55 pierników

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 72kcal
  • 1,4g białka
  • 1,8g tłuszczu
  • 12,6g węglowodanów