Klasyczne zapiekanki na bagietce
Potrzebne składniki:
- Pieczarki- 250g
- Mozzarella (twarda, w całości) lub ser żółty- 200g
- Passata pomidorowa – 0,5 szklanki
- Zioła (ulubiona mieszanka)- 3 łyżki
- Sól, pieprz- według uznania
- Pół bagietka pełnoziarnista lub pszenna – 2 sztuki
- Ketchup
Przygotowanie:
- Pieczarki (surowe) oraz ser zestrzeć na grubych oczkach, wymieszać z ziołami, solą i pieprzem.
- Bagietki przekroić wzdłuż, każdą część posmarować passatą.
- Na wierzchu każdej wyłożyć farsz.
- Bagietki piec (ok. 10-15 minut) w 200 stopniach C
- Podawać z ketchupem 😉
- Do zapiekanek można dodać ulubionych warzyw.
Przepis na 4 zapiekanki
Wartość 1 sztuki ( bez ketchupu)
- 377kcal
- 19,3g białka
- 14,2g tłuszczu
- 40,5g węglowodanów