Ciasto na pizzę

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna ( typ. 500 lub 00) – 500g 
  • Oliwa z oliwek ( lub inny olej)- 3 łyżki
  • Ciepła woda- 300ml
  • Drożdże instant – 7g
  • Sól- 1 łyżka

Przygotowanie:

  • W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże.  Używając drożdży instant nie przygotowujemy rozczynu.
  • Mąkę przesiać do naczynia, dodać oliwy oraz soli, a następnie drożdże rozpuszczone w wodzie.
  • Ciasto wyrabiać ok 7-10 minut (ręcznie bądź przy pomocy robota-hak).
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Z podanej porcji otrzymamy 2 pizze (na cienkim cieście), ciasta nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami – dzięki temu zachowamy strukturę ciasta i po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte.

Wartość odżywcza 1 pizzy (bez dodatków)

  • 993kcal
  • 25g białka
  • 17 g tłuszczu
  • 185 g węglowodanów