Truskawkowe ciasto na maślance

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna- 2 i 1/2 szklanki
  • Olej- 1/2 szklanki
  • Maślanka – 300ml
  • Jaja- 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • Cukier- 1/2 szklanki
  • Truskawki- 400g
  • KRUSZONKA:
  • Masło- 80g
  • Mąka- 3 łyżki
  • Cukier- 3 łyżki

Mała blaszka

Przygotowanie:

  • Maślankę i jajka ogrzać w temperaturze pokojowej
  • Wszystkie składniki zmiksować lub dobrze ze sobą połączyć
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni ( góra, dół)
  • Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzchu położyć połówki truskawek
  • Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać całe ciasto
  • Wstawić do piekarnika na 30-40 minut ( piec do suchego patyczka)

Z porcji otrzymałam 15 kawałków

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 269kcal
  • 4,3g białka
  • 13,9g tłuszczu
  • 32g węglowodanów