Makaron w sosie śmietanowym ze szparagami i świeżym koperkiem

Potrzebne składniki:

  • Szparagi zielone- pół pęczka
  • Koperek- 2 łyżki posiekanego
  • Makaron -200g
  • Masło- 1 łyżeczka
  • Śmietanka 12%- 100ml
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory (przyprawa)

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, pokroić w grube plastry, wrzucić na patelnię z odrobiną masła
  • Smażyć, cały czas mieszając (ok 3-5minut)
  • Po tym czasie dolać ok. 125 ml wody i gotować ok 5 minut 
  • Makaron ugotować al’dente
  • Dolać śmietankę 12%, koperek oraz sól i świeżo mielony pieprz
  • Makaron wrzucić do sosu, wymieszać i gotować ok 5 minut, przyprawić suszonymi pomidorami ( można pominąć)

Z przepisu otrzymałam 2 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 493 kcal
  • 16,7g białka
  • 12g tłuszczu
  • 81g węglowodanów