Tagliatelle ze szpinakiem

Potrzebne składniki:

  • Makaron tagliatelle- 400g
  • Cebula (duża)- 1/2 sztuki
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Śmietanka 12% – 200ml
  • Szpinak świeży lub mrożony ( liście) – 450g
  • Masło – 1 łyżka
  • Parmezan (płatki lub tarty)-4 łyżki
  • Gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki
  • Sól i świeżo mielony pieprz- według uznania

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę,
  • Masło wyłożyć na patelni, dodać cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwileczkę razem podsmażać ( na małym ogniu),
  • Po chwili dodać świeży lub mrożony szpinak,
  • Całość dusić ok. 10 minut ( doprawić gałką, solą i pieprzem),
  • Pod koniec duszenia dodać śmietankę 12%,
  • Sos może wydawać się dość rzadki, jednak po połączeniu i podgrzaniu z ugotowanym makaronem -> będzie idealny 🙂
  • Przed podaniem posypać parmezanem.

Z przepisu otrzymałam 4 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 543kcal
  • 20,5g białka
  • 14,5g tłuszczu
  • 84,5g węglowodanów