Zapiekanka z kurczakiem, warzywami i parmezanem
Potrzebne składniki:
- Makaron penne- 1/2 opakowania (u mnie Lubella)
- Filet drobiowy- 400g + 1 łyżka oleju do usmażenia
- Cebula (duża)- 1/2 sztuki
- Cukinia- 1 mała sztuka
- Kukurydza konserwowa- 1 mała puszka
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki
- Szpinak świeży – garść ( można pominąć 🙂
- Pomidory w puszce ( bez skóry)- 1 puszka + 4 łyżki oliwy z oliwek
- Parmezan (płatki lub tarty)-4 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, zioła (u mnie mieszanka Sycylijska, ale śmiało można użyć innych)
Przygotowanie:
- Warzywa dowolnie pokroić, kukurydzę odcedzić z wody,
- Mięso pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą i usmażyć na łyżce oleju,
- Makaron ugotować al’dente,
- Na dno naczynia wyłożyć makaron, kolejno mięso, warzywa,
- Posypać 2 łyżeczkami parmezanu,
- Pomidory drobno posiekać, dodać oliwę z oliwek oraz zioła, sól, pieprz,
- Całość wymieszać, a następnie wyłożyć na zapiekankę,
- Na wierzchy posypać pozostałym parmezanem oraz szpinakiem,
- Zapiekankę pieczemy ok. 45minut ( 180 stopni), pod przykryciem.
Z przepisu otrzymałam 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji
- 520kcal
- 36g białka
- 17,2g tłuszczu
- 57,8g węglowodanów