Pieczone pączki z powidłami
Potrzebne składniki:
- Mąka pełnoziarnista – 0,5kg
- Masło- 100g (rozpuszczone i przestudzone)
- Cukier-60g
- Sól- szczypta
- Żółtka jaj – 3 sztuki (białka można wykorzystać do przygotowania kokosanek:))
- Mleko -160ml
- Powidła- 1 słoik ( ok. 290g – ja użyłam powideł z Łowicz)
Rozczyn:
- Świeże drożdże- 50g
- Mleko- 50ml (letniego)
- Cukier- 2 łyżki
- Mąka -2 łyżki (uszczypnięte z podanego 0,5kg)
Przygotowanie:
- Składniki na rozczyn połączyć, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 20 minut
- Pozostałe składniki włożyć do wysokiego naczynia/ miski
- Po wyrośnięciu rozczynu połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami i dobrze wyrobić ( robotem z hakiem lub ręcznie)
- Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h
- Blaszkę wyłożyć papierem
- Z ciasta formować kluki, które następnie spłaszczamy, wypełniamy powidłami i zagniatam brzegi ciasta
- Każdy pączek odkładamy na blaszkę ( stroną z której zagniataliśmy do dołu:))
- Piec w 180 stopniach, do zrumienienia
- Gotowe pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem 🙂
Z porcji otrzymałam 15 pączków
Wartość odżywcza 1 sztuki
- 243kcal
- 4,9 g białka
- 7,3g tłuszczu
- 39,8g węglowodanów