Pieczone pączki z powidłami

Potrzebne składniki:

  • Mąka pełnoziarnista – 0,5kg
  • Masło- 100g (rozpuszczone i przestudzone)
  • Cukier-60g
  • Sól- szczypta
  • Żółtka jaj – 3 sztuki (białka można wykorzystać do przygotowania kokosanek:))
  • Mleko -160ml
  • Powidła- 1 słoik ( ok. 290g – ja użyłam powideł z Łowicz)

Rozczyn:

  • Świeże drożdże- 50g
  • Mleko- 50ml (letniego)
  • Cukier- 2 łyżki
  • Mąka -2 łyżki (uszczypnięte z podanego 0,5kg)

Przygotowanie:

  • Składniki na rozczyn połączyć, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 20 minut
  • Pozostałe składniki włożyć do wysokiego naczynia/ miski
  • Po wyrośnięciu rozczynu połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami i dobrze wyrobić ( robotem z hakiem lub ręcznie)
  • Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h
  • Blaszkę wyłożyć papierem
  • Z ciasta formować kluki, które następnie spłaszczamy, wypełniamy powidłami i zagniatam brzegi ciasta
  • Każdy pączek odkładamy na blaszkę ( stroną z której zagniataliśmy do dołu:))
  • Piec w 180 stopniach, do zrumienienia
  • Gotowe pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem 🙂

Z porcji otrzymałam 15 pączków

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 243kcal
  • 4,9 g białka
  • 7,3g tłuszczu
  • 39,8g węglowodanów