Potrzebne składniki:

  • Papryka czerwona (duże)- 2 sztuki
  • Ziemniaki (średnie)-4 sztuki
  • Pietruszka- 1 korzeń
  • Cebula (duża)- 1 sztuka
  • Marchewka (średnia) – 2 sztuki
  • Pomidory bez skóry (puszka)- 1 sztuka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek/ olej – 40ml
  • Papryka słodka – 2 łyżki
  • Papryka chilli- szczypta
  • Dowolna mieszanka ziół- 2 łyżki
  • Papryka słodka wędzona- 2 łyżki
  • Woda-1,5l
  • Sól, pieprz- według uznania

Przygotowanie:

  • Paprykę pokroić w grubą kostkę, cebulę w ćwiartki, czosnek obrać,
  • Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w grube paski lub kostkę,
  • Pokrojone warzywa włożyć do naczynia, dodać oliwy/oleju, papryki słodkiej, odrobiny chilli oraz soli, ulubionych ziół, wymieszać i wyłożyć na blaszkę z papierem. Piec przez 40 minut w 180stopni C,
  • Po upieczeniu warzywa wyłożyć do wysokiego garnka, dolać wody oraz pozostałe składniki,
  • Całość gotować ok. 20-25 minut, po czym zmiksować na gładki krem,
  • Krem można serwować z grzankami lub parmezanem.

Z przepisu otrzymałam 2 litry kremu

Wartość odżywcza 500ml

  • 265kcal
  • 6,3g białka
  • 11,8g tłuszczu
  • 39g węglowodanów