Potrzebne składniki:
- Kapusta biała- 500g( poszatkowanej)
- Szynka wędzona – 200g (drobiowa lub wieprzowa)
- Ziemniaki – 4 średnie sztuki
- Marchew- 2 sztuki
- Cebula- 1 sztuka
- Masło – 1 łyżka
- Olej- 1 łyżka
- Koperek (posiekany) -2 łyżki
- Przecier pomidorowy- 100ml
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka lubczyku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę cebulę pokroić w kostkę, włożyć do wysokiego garna, całość podsmażyć na maśle (ok. 5 minut)
- Po tym czasie do warzyw dolać wody lub bulionu warzywnego/ mięsnego (ok. 2 litrów) oraz dodać poszatkowaną kapustę i przyprawy
- Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać do warzyw
- Garnek przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć moc palnika, następnie gotować zupę ok. 20-25minut
- Po tym czasie dodać do zupy przecieru oraz posiekanego koperku, zmieszać z zupą, doprawić do smaku.
Z przepisu otrzymałam ok. 3 litry zupy
Wartość odżywcza 300ml
- 110,9kcal
- 6,4g białka
- 2,6g tłuszczu
- 16,6g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2022/10/312880048_1385081005654584_6743478943984032683_n.jpg
1440
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2022-10-25 06:56:532022-10-25 07:06:26Kapuśniak ze słodkiej kapusty
PLACUSZKI Z DYNIĄDrożdżowe rogaliki z powidłami
Scroll to top