Potrzebne składniki:

  • Kapusta biała- 500g( poszatkowanej)
  • Szynka wędzona – 200g (drobiowa lub wieprzowa)
  • Ziemniaki – 4 średnie sztuki
  • Marchew- 2 sztuki
  • Cebula- 1 sztuka
  • Masło – 1 łyżka
  • Olej- 1 łyżka
  • Koperek (posiekany) -2 łyżki
  • Przecier pomidorowy- 100ml
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka lubczyku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, marchewkę cebulę pokroić w kostkę, włożyć do wysokiego garna, całość podsmażyć na maśle (ok. 5 minut)
  • Po tym czasie do warzyw dolać wody lub bulionu warzywnego/ mięsnego (ok. 2 litrów) oraz dodać poszatkowaną kapustę i przyprawy
  • Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać do warzyw
  • Garnek przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć moc palnika, następnie gotować zupę ok. 20-25minut
  • Po tym czasie dodać do zupy przecieru oraz posiekanego koperku, zmieszać z zupą, doprawić do smaku.

Z przepisu otrzymałam ok. 3 litry zupy

Wartość odżywcza 300ml
  • 110,9kcal
  • 6,4g białka
  • 2,6g tłuszczu
  • 16,6g węglowodanów