Potrzebne składniki:

  • Puree z dyni (Hakkaido)- 300g
  • Jaja-2 sztuki
  • Jogurt naturalny – 100g
  • Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • Mąka pszenna- 5 łyżek
  • Olej- 2 łyżki
  • Sól- szczypta
  • Cynamon- szczypta
  • Cukier/słodzidło – 2 łyżki
  • OLEJ DO SMAŻENIA – 1 łyżka na 3 smażone placki 😉
  • OPCJONALNIE 
  • Cukier puder, powidła,

Przygotowanie:

  • Dynię przekroić na 4 części (wydrążyć środek), usunąć skórę i upiec ( ok. 30 minut w 180 stopniach), po tym czasie wystudzić i zmiksować
  • Do dyni dodać pozostałe składniki i dobrze ze sobą połączyć
  • Na rozgrzanej patelni, smażyć (na mniejszym ogniu/ mocy) po 3 placki  ( z obu stron)
  • Każdą porcję placków, smażyć na łyżce oleju
  • Placuszki można podawać z dżemem/ cukrem pudrem/ powidłami

Z podanych składników otrzymałam 15 placków

Wartość odżywcza 1 sztuki (bez dodatków)

  • 79,7kcal
  • 1,6g białka
  • 5,4g tłuszczu
  • 6,1g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *