Potrzebne składniki:

  • Drożdże instant- 8g
  • Ciepłe mleko -200ml
  • Cukier -3 łyżki
  • Mąka pszenna- 500g
  • Jaja- 2 sztuki
  • Masło- 100g
  • Sól- szczypta
  • NADZIENIE
  • Powidła

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w 50ml ciepłego mleka (uwaga! mleko nie może być gorące) dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąkę, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
  • Masło rozpuścić w pozostałym (gorącym) mleku
  • Składniki na ciasto wsypać/ wlać do wysokiego naczynia ( lub misy robota), dodać rozczyn
  • Dokładnie wyrobić ciasto (hakiem lub ręcznie), po czym ostawić na 1-1,5h ( przykryć suchym ręcznikiem). Ciasto należy wyrabiać ok 10 minut, dzięki temu nabierze ono puszystości
  • Po tym czasie z ciasto podzielić na 3 kule
  • Kule rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów, w szerszym miejscu  trójkąta z ciasta umieść łyżeczkę powideł.
  • Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca w stronę cienkiego końca
  • Rogaliki piec w 180stopniach C ( rozpoczynając od rozgrzanego piekarnika) przez ok 15-20 minut
  • Wystudzone rogalki posypać cukrem pudrem 🙂

Z porcji otrzymamy 40 rogalików

Wartość odżywcza 1 rogalik (bez cukru pudru)

  • 87kcal
  • 1,9g białka
  • 2,6g tłuszczu
  • 14,2g węglowodanów