Drożdżowe rogaliki z powidłami
Potrzebne składniki:
- Drożdże instant- 8g
- Ciepłe mleko -200ml
- Cukier -3 łyżki
- Mąka pszenna- 500g
- Jaja- 2 sztuki
- Masło- 100g
- Sól- szczypta
- NADZIENIE
- Powidła
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w 50ml ciepłego mleka (uwaga! mleko nie może być gorące) dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąkę, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
- Masło rozpuścić w pozostałym (gorącym) mleku
- Składniki na ciasto wsypać/ wlać do wysokiego naczynia ( lub misy robota), dodać rozczyn
- Dokładnie wyrobić ciasto (hakiem lub ręcznie), po czym ostawić na 1-1,5h ( przykryć suchym ręcznikiem). Ciasto należy wyrabiać ok 10 minut, dzięki temu nabierze ono puszystości
- Po tym czasie z ciasto podzielić na 3 kule
- Kule rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów, w szerszym miejscu trójkąta z ciasta umieść łyżeczkę powideł.
- Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca w stronę cienkiego końca
- Rogaliki piec w 180stopniach C ( rozpoczynając od rozgrzanego piekarnika) przez ok 15-20 minut
- Wystudzone rogalki posypać cukrem pudrem 🙂
Z porcji otrzymamy 40 rogalików
Wartość odżywcza 1 rogalik (bez cukru pudru)
- 87kcal
- 1,9g białka
- 2,6g tłuszczu
- 14,2g węglowodanów