Orkiszowe drożdżówki z owocem

Potrzebne składniki:

  • Mąka orkiszowa – 300g
  • Mąka pszenna- 200g
  • Ciepłe mleko 2% – 1 szklanka (250ml)
  • Suszone drożdże- 14g
  • Słodzidło- 3 łyżki (użyłam erytrytolu)
  • Sól- szczypta
  • Żółtko- 1 sztuka
  • Masło- 100g (rozpuszczonego)
  • Dowolne owoce świeże lub mrożone + cukier puder

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto, połączyć i dobrze wyrabiać ok. 8 minut ( ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego z hakiem).
  • Ciasto odstawić (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia na 1h.
  • Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Na blaszkę od pieczenia, wyłożyć papier, następnie z każdej części ciasta uformować gniazdo. 
  • W każdym „gniazdku” ułożyć owoce.
  • Drożdżówki piec przez 30-40 minut.
  • Wystudzone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wartość odżywcza 1 drożdżówki (ze śliwkami bez lukru)

  • 420kcal
  • 9,5g białka
  • 14,4g tłuszczu
  • 63g węglowodanów

Drożdżówka z lukrem to: 500kcal