Orkiszowe drożdżówki z owocem
Potrzebne składniki:
- Mąka orkiszowa – 300g
- Mąka pszenna- 200g
- Ciepłe mleko 2% – 1 szklanka (250ml)
- Suszone drożdże- 14g
- Słodzidło- 3 łyżki (użyłam erytrytolu)
- Sól- szczypta
- Żółtko- 1 sztuka
- Masło- 100g (rozpuszczonego)
- Dowolne owoce świeże lub mrożone + cukier puder
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto, połączyć i dobrze wyrabiać ok. 8 minut ( ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego z hakiem).
- Ciasto odstawić (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia na 1h.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Na blaszkę od pieczenia, wyłożyć papier, następnie z każdej części ciasta uformować gniazdo.
- W każdym „gniazdku” ułożyć owoce.
- Drożdżówki piec przez 30-40 minut.
- Wystudzone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza 1 drożdżówki (ze śliwkami bez lukru)
- 420kcal
- 9,5g białka
- 14,4g tłuszczu
- 63g węglowodanów
Drożdżówka z lukrem to: 500kcal