Potrzebne składniki:

  • Łosoś – 400g
  • Czosnek- 2 ząbki ( przekrojone na grubsze plastry)
  • Pomidory koktajlowe- kilka sztuk
  • MARYNATA:
  • Musztarda francuska- 2 łyżki
  • Olej- 2 łyżki
  • Miód- 1 łyżka
  • Czosnek- 1 starty ząbek
  • Ocet balsamiczny-1 łyżka
  • Pieprz- szczypta
  • SZPINAK:
  • Masło- 1 łyżeczka
  • Szpinak mrożony (całe liście) – 1 opakowanie ok. 450g
  • Śmietanka 12%- 40ml
  • Pieprz- według uznania
  • Sól- według uznania
  • Czosnek- 1 ząbek starty
  • Gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

  • Składniki na marynatę połączyć.
  • Łososia natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Masło rozpuścić na patelni, dodać zamrożony szpinak.
  • Szpinak podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia.
  • Po tym czasie dodać przyprawy, czosnek oraz śmietankę (dusić ok. 5 minut).
  • Dno naczynia żaroodpornego „wyłożyć” szpinakiem.
  • Na wierzch ułożyć marynowanego łososia, pomidorki i czosnek.
  • Piec przez ok. 30minut w 190 stopniach C ( termoobieg).

Przepis na 4 porcje

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna-339kcal
  • Białko- 23,5g
  • Tłuszcz- 22,5g
  • Węglowodany- 11,5g
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.