Marynowany łosoś, pieczony na szpinaku.
Potrzebne składniki:
- Łosoś – 400g
- Czosnek- 2 ząbki ( przekrojone na grubsze plastry)
- Pomidory koktajlowe- kilka sztuk
- MARYNATA:
- Musztarda francuska- 2 łyżki
- Olej- 2 łyżki
- Miód- 1 łyżka
- Czosnek- 1 starty ząbek
- Ocet balsamiczny-1 łyżka
- Pieprz- szczypta
- SZPINAK:
- Masło- 1 łyżeczka
- Szpinak mrożony (całe liście) – 1 opakowanie ok. 450g
- Śmietanka 12%- 40ml
- Pieprz- według uznania
- Sól- według uznania
- Czosnek- 1 ząbek starty
- Gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Składniki na marynatę połączyć.
- Łososia natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać zamrożony szpinak.
- Szpinak podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia.
- Po tym czasie dodać przyprawy, czosnek oraz śmietankę (dusić ok. 5 minut).
- Dno naczynia żaroodpornego „wyłożyć” szpinakiem.
- Na wierzch ułożyć marynowanego łososia, pomidorki i czosnek.
- Piec przez ok. 30minut w 190 stopniach C ( termoobieg).
Przepis na 4 porcje
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Wartość energetyczna-339kcal
- Białko- 23,5g
- Tłuszcz- 22,5g
- Węglowodany- 11,5g