Potrzebne składniki:
- Mąka pszenna -1 szklanka
- Masło dobre- 100g
- Jaja – 1 mała sztuka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cukier (lub słodzik)- 2 łyżki + 1 łyżka do jabłek
- Jabłka (najlepiej sprawdzi się antonówka)- 3 duże sztuk
- Cynamon (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodać, zimne masło, jajo, proszek oraz 2 łyżki cukru/ słodziku
- Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15 minut
- Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, zasypać 1 łyżką cukru, dodać cynamon, wymieszać i odstawić na 10 minut
- Ciasto wyjąć z lodówki, 1/3 odłożyć na bok
- Ciastem wylepić 6 kokilek
- Przetarte jabłka odcisnąć z namiaru soku a następnie rozłożyć na kokilki
- Pozostałą część ciasta zetrzeć i posypać po wierzchu
- Piec przez ok 20 minut ( w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C)
Wartość odżywcza 1 kokilki
- 273,8 kcal
- 3,3 g białka
- 15,3 g tłuszczu
- 31 g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/10/244518066_291198282833129_2261603652056836880_n-1.jpg
612
941
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2021-10-09 11:57:242021-10-09 11:57:24Szarlotka w kokilkach
Tarta z jabłkami i cynamonem
Domowy Burger
Scroll to top