Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna -100g
  • Mąka pełnoziarnista – 100g
  • Masło dobre- 100g
  • Żółtko jaja – 2 sztuki
  • Cukier puder ( drobny)- 3 łyżki + 2 łyżki do posypania całości
  • Jabłka (najlepiej sprawdzi się antonówka)- 5 sztuk
  • Cynamon (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  • Do przesianej mąki dodać, zimne masło, żółtko oraz 2 łyżki cukru/ słodziku
  • Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15 minut
  • Jabłka pokroić w ćwiartki zasypać 1 łyżką cukru pudru, dodać cynamon, wymieszać i odstawić na 15 minut
  • Ciasto wyjąć z lodówki, 1/3 odłożyć na bok
  • Pozostałym wylepić małą formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego (200stopni C) piekarnika na 10 minut
  • Po tym czasie wyjąć, ułożyć jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Z porcji otrzymałam 6 porcji

Wartość odżywcza 1 kawałka ( z cukrem w składzie)

  • 366kcal
  • 5 g białka
  • 16,8g tłuszczu
  • 51g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *