Potrzebne składniki:
Mąka pszenna -100g
Mąka pełnoziarnista – 100g
Masło dobre- 100g
Żółtko jaja – 2 sztuki
Cukier puder ( drobny)- 3 łyżki + 2 łyżki do posypania całości
Jabłka (najlepiej sprawdzi się antonówka)- 5 sztuk
Cynamon (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać, zimne masło, żółtko oraz 2 łyżki cukru/ słodziku
Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15 minut
Jabłka pokroić w ćwiartki zasypać 1 łyżką cukru pudru, dodać cynamon, wymieszać i odstawić na 15 minut
Ciasto wyjąć z lodówki, 1/3 odłożyć na bok
Pozostałym wylepić małą formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego (200stopni C) piekarnika na 10 minut
Po tym czasie wyjąć, ułożyć jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut
Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Z porcji otrzymałam 6 porcji
Wartość odżywcza 1 kawałka ( z cukrem w składzie)
366kcal
5 g białka
16,8g tłuszczu
51g węglowodanów
1 października, 2021 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/10/244181856_226526956184925_3885555855249667453_n.jpg
720
960
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2021-10-01 08:44:10 2021-10-01 08:46:53 Tarta z jabłkami i cynamonem
Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym Szarlotka w kokilkach
Scroll to top