Mięsne spaghetti z groszkiem

Potrzebne składniki:

  • Filet z piersi kurczaka – 300g
  • Makaron spaghetti- 150g
  • Por – 1 mały kawałek ( białej części)
  • Groszek konserwowy lub mrożony- 4 łyżki
  • Olej- 1 łyżka
  • Przecier pomidorowy – 200ml
  • Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
  • Przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, 3 łyżeczki bazylii,  2 łyżki  przyprawy ( suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę, smażyć do całkowitego ścięcia, przyprawić
  • Dodać pokrojonego w półplasterki pora, zalać przecierem ( można dodać odrobinę wody, jeżeli będzie za gęsty)
  • Po chwili dodać groszek oraz posiekaną natkę pietruszki
  • Całość dusić ok 5 minut na małym ogniu
  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu

Z przepisu otrzymałam 2 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 496 kcal
  • 45g białka
  • 7,4g tłuszczu
  • 58,5g węglowodanów