Pulpety pieczone na warzywach i ryżu
Potrzebne składniki:
- PULPETY:
- Mięso mielone ( z indyka lub fileta) – 500g
- Jaja- 1 sztuka
- Bułka tarta – 2 łyżki
- Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka majeranku
- Mieszanka warzyw (trio warzywne) – ok. 750g
- Por- 1/3 sztuki
- Pietruszka natka- garść
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki
- Ryż-100g
- Woda 500ml
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ulubione warzywa
Przygotowanie:
- Mięso wymieszać z podanymi składnikami i uformować pulpety
- Na niewielką blaszkę wysypać ryż, wyłożyć warzywa mrożone, pokrojonego w plastry pora, paprykę oraz pietruszkę, na wierzchu ułożyć uformowane pulpety
- Do wody dodać wymienione przyprawy i wylać na blaszkę
- Wstawić do piekarnika na 40 minut ok. 180 stopni C
Z przepisu otrzymałam 3 porcje
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 496 kcal
- 43g białka
- 16g tłuszczu
- 42g węglowodanów