Pulpety pieczone na warzywach i ryżu

Potrzebne składniki:

  • PULPETY:
  • Mięso mielone ( z indyka lub fileta) – 500g
  • Jaja- 1 sztuka
  • Bułka tarta – 2 łyżki
  • Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka majeranku
  • Mieszanka warzyw (trio warzywne) – ok. 750g
  • Por- 1/3 sztuki
  • Pietruszka natka- garść
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki
  • Ryż-100g
  • Woda 500ml
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ulubione warzywa

Przygotowanie:

  • Mięso wymieszać z podanymi składnikami i uformować pulpety
  • Na niewielką blaszkę wysypać ryż, wyłożyć warzywa mrożone, pokrojonego w plastry pora, paprykę oraz pietruszkę, na wierzchu ułożyć uformowane pulpety
  • Do wody dodać wymienione przyprawy i wylać na blaszkę
  • Wstawić do piekarnika na 40 minut ok. 180 stopni C

Z przepisu otrzymałam 3 porcje

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 496 kcal
  • 43g białka
  • 16g tłuszczu
  • 42g węglowodanów