Buła z szarpanym mięsem
Potrzebne składniki:
- SZARPANE MIĘSO:
- Filet drobiowy – 500g
- Cebula- 1 sztuka
- Czosnek- 1 ząbek
- Przecier pomidorowy- 4 łyżki
- Sos sojowy ( opcjonalnie) – 2 łyżki
- Olej- 1 łyżka
- Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, pieprz, sól jeżeli nie używacie sosu sojowego
- SOS do buły:
- Jogurt grecki – 4 łyżki
- Majonez- 1 łyżka
- Ketchup -1 łyżeczka
- Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, odrobina cukru
- Bułka – 6 sztuk
- Ulubione warzywa ( u mnie ogórek konserwowy, pomidor, sałata)
Przygotowanie:
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku ( z grubym dnem) , dodać szklankę wody, przecier, sos sojowy oraz przyprawy
- Filety oczyścić z błon i włożyć do gotowej marynaty
- Gotować pod przykryciem przez ok 1,5h ( na bardzo wolnym ogniu, w połowie duszenia przewrócić)
- Po tym czasie wyjąć filety przy użyciu dwóch widelców rozrywać mięso wzdłuż włókien
- Wszystkie składniki na sos dobrze ze sobą połączyć
- Bułki można podgrzać w piekarniku a następnie wypełnić mięsem, sosem oraz ulubionymi warzywami.
Szarpane mięso świetnie sprawdzi się też do tortilli, zapiekanek, pizzy 😉
Z przepisu otrzymałam 6 bułek nadzianych mięsem
Wartość odżywcza 1 bułki
- 297 kcal
- 25g białka
- 6,3g tłuszczu
- 33,6g węglowodanów