Potrzebne składniki:

  • SZARPANE MIĘSO:
  • Filet drobiowy – 500g
  • Cebula- 1 sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Przecier pomidorowy- 4 łyżki
  • Sos sojowy ( opcjonalnie) – 2 łyżki
  • Olej- 1 łyżka
  • Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, pieprz, sól jeżeli nie używacie sosu sojowego
  • SOS do buły:
  • Jogurt grecki – 4 łyżki
  • Majonez- 1 łyżka
  • Ketchup -1 łyżeczka
  • Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, odrobina cukru
  • Bułka – 6 sztuk
  • Ulubione warzywa ( u mnie ogórek konserwowy, pomidor, sałata)

Przygotowanie:

  • Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku ( z grubym dnem) , dodać szklankę wody, przecier, sos sojowy oraz przyprawy
  • Filety oczyścić z błon i włożyć do gotowej marynaty
  • Gotować pod przykryciem przez ok 1,5h ( na bardzo wolnym ogniu, w połowie duszenia przewrócić)
  • Po tym czasie wyjąć filety przy użyciu dwóch widelców rozrywać mięso wzdłuż włókien
  • Wszystkie składniki na sos dobrze ze sobą połączyć
  • Bułki można podgrzać w piekarniku a następnie wypełnić mięsem, sosem oraz ulubionymi warzywami.

Szarpane mięso świetnie sprawdzi się też do tortilli, zapiekanek, pizzy 😉

Z przepisu otrzymałam 6 bułek nadzianych mięsem 

Wartość odżywcza 1 bułki

  • 297 kcal
  • 25g białka
  • 6,3g tłuszczu
  • 33,6g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *