Potrzebne składniki:
- Mąka (dowolna) -150g
- Masło dobre- 100g
- Żółtko- 1 sztuka
- Cukier/ słodzik (drobny)- 3 łyżki ( 2 do ciasta, 1 do owoców)
- Rabarbar – 6 łodyg
- Dżem brzoskwiniowy – 3łyżki
- Cukier puder – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodać, zimne masło, żółtko oraz 2 łyżki cukru/ słodziku
- Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15 minut
- Rabarbar obrać i pokroić na kawałki włożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki wody ( smażyć ok 3-5minut), po tym czasie dodać dżem i ostawić
- 3/4 ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim małą formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego (200stopni C) piekarnika na 10 minut
- Po tym czasie wyjąć, wyłożyć przygotowany rabarbar, na wierzchu zetrzeć pozostawioną część ciasta i wstawić do piekarnika na ok 40 minut.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Z porcji otrzymałam 8 porcji
Wartość odżywcza 1 kawałka ( z cukrem w składzie)
- 220kcal
- 2,8g białka
- 11,5g tłuszczu
- 27,4g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/s-2.jpg
933
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-05-08 08:03:462021-01-23 22:36:21Tarta z rabarbarem
Mięso w sosie szparagowym
Buła z szarpanym mięsem
Scroll to top