Potrzebne składniki:

  • Mąka (dowolna) -150g
  • Masło dobre- 100g
  • Żółtko- 1 sztuka
  • Cukier/ słodzik (drobny)- 3 łyżki ( 2 do ciasta, 1 do owoców)
  • Rabarbar – 6 łodyg
  • Dżem brzoskwiniowy – 3łyżki
  • Cukier puder – 2 łyżki

Przygotowanie:

  • Do przesianej mąki dodać, zimne masło, żółtko oraz 2 łyżki cukru/ słodziku
  • Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15 minut
  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki włożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki wody ( smażyć ok 3-5minut), po tym czasie dodać dżem i ostawić
  • 3/4 ciasta wyjąć z lodówki i wylepić nim małą formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego (200stopni C) piekarnika na 10 minut
  • Po tym czasie wyjąć, wyłożyć przygotowany rabarbar, na wierzchu zetrzeć pozostawioną część ciasta i wstawić do piekarnika na ok 40 minut.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Z porcji otrzymałam 8 porcji

Wartość odżywcza 1 kawałka ( z cukrem w składzie)

  • 220kcal
  • 2,8g białka
  • 11,5g tłuszczu
  • 27,4g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *