,

Jogurtowe bułki z sezamem/ czarnuszką

Potrzebne składniki:

  • Mąka (dowolna)- 450g
  • Jogurt grecki -200g
  • Woda ( ciepła)- ok 100ml
  • Drożdże suche- 8g ( 1 opakowanie)
  • Jaja- 1 sztuka
  • Miód -1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Oliwa z oliwek/ olej – 2 łyżki
  • Sezam- 1 łyżka
  • Czarnuszka- 1 łyżka

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć, wyrobić
  • Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5h
  • Po tym czasie uformować w wałek, pokroić na 14 części i uformować okrągłe bułki
  • Każdą bułkę wyłożyć na blaszkę, posypać sezamem/ czarnuszką lub ulubionymi ziołami
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika na (180stopni) ok. 20minut

Z przepisu otrzymałam 14 bułek

Wartość odżywcza 1 bułki

  • 160kcal
  • 5,14 g białka
  • 3,2 g tłuszczu
  • 27,7g węglowodanów