Potrzebne składniki:

  • BISZKOPT:
  • Jaja-6 sztuk
  • Cukier- 5 łyżek
  • Mąka pszenna- 4 łyżki
  • Kakao-2 łyżki
  • OWOCOWE NADZIENIE:
  • Galaretka (truskawkowa/malinowa)- 2 sztuki
  • Ulubione owoce świeże lub mrożone- 300g ( ja użyłam czarnej porzeczki)
  • DODATKOWO:
  • Śmietanka 30%-250ml
  • Czekolada mleczna – 2 paski

FORMA DO TORTU- ok. 26 cm 

Przygotowanie:

  • Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (cały czas miksując)
  • Dodać żółtka, miksować do połączenia
  • Do jajek wsypać mąkę, kakao i delikatnie wymieszać drewniana łyżką
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
  • Ciasto przelać do formy i piec ok 25minut( do suchego patyczka)
  • Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, dodać owoce i zmiksować – wstawić do lodówki
  • Biszkopt przekroić wzdłuż, wystudzić
  • 1 część biszkoptu przełożyć do formy, zalać tężejącą galaretką z owocami, na wierzchu położyć 2 część biszkoptu i wstawić do lodówki na 2h lub całą noc
  • Na wierzchu ciasto posmarować ubitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Z porcji otrzymałam 8 kawałków

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 312,8kcal
  • 8,7g białka
  • 13,5g tłuszczu
  • 30g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *