Kakaowo -owocowa chmurka z czekoladową posypką
Potrzebne składniki:
- BISZKOPT:
- Jaja-6 sztuk
- Cukier- 5 łyżek
- Mąka pszenna- 4 łyżki
- Kakao-2 łyżki
- OWOCOWE NADZIENIE:
- Galaretka (truskawkowa/malinowa)- 2 sztuki
- Ulubione owoce świeże lub mrożone- 300g ( ja użyłam czarnej porzeczki)
- DODATKOWO:
- Śmietanka 30%-250ml
- Czekolada mleczna – 2 paski
FORMA DO TORTU- ok. 26 cm
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielić od białek
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (cały czas miksując)
- Dodać żółtka, miksować do połączenia
- Do jajek wsypać mąkę, kakao i delikatnie wymieszać drewniana łyżką
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
- Ciasto przelać do formy i piec ok 25minut( do suchego patyczka)
- Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, dodać owoce i zmiksować – wstawić do lodówki
- Biszkopt przekroić wzdłuż, wystudzić
- 1 część biszkoptu przełożyć do formy, zalać tężejącą galaretką z owocami, na wierzchu położyć 2 część biszkoptu i wstawić do lodówki na 2h lub całą noc
- Na wierzchu ciasto posmarować ubitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Z porcji otrzymałam 8 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka
- 312,8kcal
- 8,7g białka
- 13,5g tłuszczu
- 30g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!