Potrzebne składniki:

  • Ryż- 2 woreczki ( ugotowany al’dante)
  • Marchewka- 1 średnia sztuka
  • Cebula biała – 1/2 sztuki
  • Groszek konserwowy- 1/2 puszki
  • Papryka czerwona- 1/3 sztuki
  • Zielona część pora- 1/2 sztuki
  • Pieczarki- 8 sztuk
  • Olej- 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki , 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz por, dodać pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę pokrojoną w plastry i startą marchewkę (smażyć ok 15 minut, można dolać odrobinę wody)
  • Ryż ugotować al’dante i przepłukać dobrze zimną wodą.
  • Warzywa przyprawić, dodać groszek oraz wsypać ryż, ponownie przyprawić, wymieszać i dusić wszystko ok 10 minut.

Z przepisu otrzymałam 4 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 237 kcal
  • 7g białka
  • 2,8g tłuszczu
  • 46,6g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *