Potrzebne składniki:
- Mąka – 3 łyżki
- Jaja- 3 sztuki
- Cukier- 2 łyżki
- Galaretka truskawkowa- 2 sztuki
- Truskawki/maliny ( mrożone lub świeże)- 200g
- Do posmarowania biszkoptu -> dżem, krem czekoladowy lub serek homogenizowany
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielić od białek
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (cały czas miksując)
- Dodać żółtka, miksować do połączenia
- Do jajek wsypać mąkę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
- Ciasto przelać do foremki na muffiny ( wypełnić ok 1/2 każdej foremki)
- Wstawić do piekarnika na ok 10 minut
- Po tym czasie wyłożyć, wystudzić i każdy z biszkoptów wdusić ręką lub łyżką w foremki
- W czasie pieczenia można ugotować galaretki-> 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody-> włożyć do lodówki do wystudzenia
- Każdy z biszkoptów posmarować serkiem/ dżemem lub kremem czekoladowym i ułożyć truskawki/ maliny
- Tężejącą galaretkę wylać na przygotowane biszkopty i wstawić do lodówki na 1h.
Z porcji otrzymałam 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki ( posmarowanej serkiem homogenizowanym)
- 101kcal
- 3,3 g białka
- 1,8 g tłuszczu
- 11,5 g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!