Truskawkowe ciacha

Potrzebne składniki:

  • Mąka – 3 łyżki
  • Jaja- 3 sztuki
  • Cukier- 2 łyżki
  • Galaretka truskawkowa- 2 sztuki
  • Truskawki/maliny ( mrożone lub świeże)- 200g
  • Do posmarowania biszkoptu -> dżem, krem czekoladowy lub serek homogenizowany

Przygotowanie:

  • Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (cały czas miksując)
  • Dodać żółtka, miksować do połączenia
  • Do jajek wsypać mąkę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
  • Ciasto przelać do foremki na muffiny ( wypełnić ok 1/2 każdej foremki)
  • Wstawić do piekarnika na ok 10 minut
  • Po tym czasie wyłożyć, wystudzić i każdy z biszkoptów wdusić ręką lub łyżką w foremki
  • W czasie pieczenia można ugotować galaretki-> 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody-> włożyć do lodówki do wystudzenia
  • Każdy z biszkoptów posmarować serkiem/ dżemem lub kremem czekoladowym i ułożyć truskawki/ maliny
  • Tężejącą galaretkę wylać na przygotowane biszkopty i wstawić do lodówki na 1h.

Z porcji otrzymałam 12 sztuk

Wartość odżywcza 1 sztuki ( posmarowanej serkiem homogenizowanym)

  • 101kcal
  • 3,3 g białka
  • 1,8 g tłuszczu
  • 11,5 g węglowodanów