Potrzebne składniki:
- Mąka – 3 łyżki
- Jaja- 3 sztuki
- Cukier- 2 łyżki
- Galaretka truskawkowa- 2 sztuki
- Truskawki/maliny ( mrożone lub świeże)- 200g
- Do posmarowania biszkoptu -> dżem, krem czekoladowy lub serek homogenizowany
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielić od białek
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (cały czas miksując)
- Dodać żółtka, miksować do połączenia
- Do jajek wsypać mąkę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
- Ciasto przelać do foremki na muffiny ( wypełnić ok 1/2 każdej foremki)
- Wstawić do piekarnika na ok 10 minut
- Po tym czasie wyłożyć, wystudzić i każdy z biszkoptów wdusić ręką lub łyżką w foremki
- W czasie pieczenia można ugotować galaretki-> 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody-> włożyć do lodówki do wystudzenia
- Każdy z biszkoptów posmarować serkiem/ dżemem lub kremem czekoladowym i ułożyć truskawki/ maliny
- Tężejącą galaretkę wylać na przygotowane biszkopty i wstawić do lodówki na 1h.
Z porcji otrzymałam 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki ( posmarowanej serkiem homogenizowanym)
- 101kcal
- 3,3 g białka
- 1,8 g tłuszczu
- 11,5 g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/85158411_798934147260750_4038761102245363712_n.jpg
955
1778
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-02-14 08:15:212021-01-24 13:31:34Truskawkowe ciacha
Kawałki kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowymWarzywny gulasz z kminem rzymskim
Scroll to top