Warzywny gulasz z kminem rzymskim
Potrzebne składniki:
- Cebula biała – 1 duża sztuka
- Papryka czerwona- 1 sztuki
- Cukinia- 1/2 sztuki
- Marchewka- 3 małe sztuki
- Pietruszka (natka) suszona lub świeża- 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Woda- 1 szklanka
- Olej/ oliwa- 1 łyżka
- Przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego , 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzy cayenne-> można wymienić na ostrą paprykę lub chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól
Danie idealne do kaszy i ryżu 🙂
Przygotowanie:
- Paprykę oraz cebulę pokroić w grubą kostkę
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażać na małym ogniu pokrojone warzywa
- Marchewkę pokroić w plastry, cukinię w ćwiartki i dodać do warzyw
- Wszystkie warzywa podsmażać ok 5 minut
- Po tym czasie dolać wody, koncentratu oraz przypraw i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw
- Na koniec posypać posiekaną pietruszką
Danie dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 84kcal
- 2,7 g białka
- 3,2 g tłuszczu
- 12,5 g węglowodanów