Warzywny gulasz z kminem rzymskim

 

Potrzebne składniki:

  • Cebula biała – 1 duża sztuka
  • Papryka czerwona- 1 sztuki
  • Cukinia- 1/2 sztuki
  • Marchewka- 3 małe sztuki
  • Pietruszka (natka) suszona lub świeża- 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Woda- 1 szklanka
  • Olej/ oliwa- 1 łyżka
  • Przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego , 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzy cayenne-> można wymienić na ostrą paprykę lub chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól

Danie idealne do kaszy i ryżu 🙂

Przygotowanie:

  • Paprykę oraz cebulę pokroić w grubą kostkę
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażać na małym ogniu pokrojone warzywa
  • Marchewkę pokroić w plastry, cukinię w ćwiartki i dodać do warzyw
  • Wszystkie warzywa podsmażać ok 5 minut
  • Po tym czasie dolać wody, koncentratu oraz przypraw i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw
  • Na koniec posypać posiekaną pietruszką

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 84kcal
  • 2,7 g białka
  • 3,2 g tłuszczu
  • 12,5 g węglowodanów