Kawałki kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym

Potrzebne składniki:

  • Filet drobiowy- 1/2 kg
  • Papryka czerwona- 1 sztuki
  • Cebula biała – 1 mała sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Przecier pomidorowy ( bardzo gęsty, ja kupuje w kartoniku)- 500ml
  • Olej/ oliwa- 2 łyżki
  • Śmietanka 18%- 4 łyżki
  • Przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzy cayenne-> można wymienić na ostrą paprykę lub chilli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, sól

Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić w paski i delikatnie rozbić, posolić
  • Kurczaka usmażyć na rozgrzanej łyżce oleju
  • Na osobnej patelni lub rondlu- cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju
  • Paprykę pokroić w cienkie paski i wrzucić do cebuli z czosnkiem, chwile razem smażyć, dodać przecier i 1/2 szklanki wody
  • Przyprawić solą, pieprzem, oregano, słodką oraz ostrą papryką  i dusić ok 15 minut na małym ogniu-> pod koniec duszenia dodać 4  łyżki śmietanki 18%
  • Po tym czasie usmażonego kurczaka zalać sosem i dusić jeszcze ok 5-7 minut pod przykryciem.

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 217kcal
  • 26,5 g białka
  • 6,2 g tłuszczu
  • 14,5 g węglowodanów