Potrzebne składniki:
- Filet drobiowy- 1/2 kg
- Papryka czerwona- 1 sztuki
- Cebula biała – 1 mała sztuka
- Czosnek- 1 ząbek
- Przecier pomidorowy ( bardzo gęsty, ja kupuje w kartoniku)- 500ml
- Olej/ oliwa- 2 łyżki
- Śmietanka 18%- 4 łyżki
- Przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzy cayenne-> można wymienić na ostrą paprykę lub chilli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, sól
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w paski i delikatnie rozbić, posolić
- Kurczaka usmażyć na rozgrzanej łyżce oleju
- Na osobnej patelni lub rondlu- cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju
- Paprykę pokroić w cienkie paski i wrzucić do cebuli z czosnkiem, chwile razem smażyć, dodać przecier i 1/2 szklanki wody
- Przyprawić solą, pieprzem, oregano, słodką oraz ostrą papryką i dusić ok 15 minut na małym ogniu-> pod koniec duszenia dodać 4 łyżki śmietanki 18%
- Po tym czasie usmażonego kurczaka zalać sosem i dusić jeszcze ok 5-7 minut pod przykryciem.
Danie dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 217kcal
- 26,5 g białka
- 6,2 g tłuszczu
- 14,5 g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/86193369_2020402028106612_464779434965073920_n.jpg
1221
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-02-13 09:55:232021-01-24 13:31:55Kawałki kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym
Śmietankowe naleśniki budynioweTruskawkowe ciacha
Scroll to top