Delikatne pulpety w sosie koperkowym
Potrzebne składniki:
- Mięso mielone z kurczaka- 400g
- Cebula biała – 1 sztuka
- Bułka (czerstwą kajzerkę)- 1/2 sztuki (zamiast bułki można użyć 3 łyżek bułki tartej)
- Jaja- 1 sztuka
- Mleko 2%- 100ml
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
SOS KOPERKOWY: - Woda-1,5 litra
- Koperek- 3 łyżki posiekanego
- Śmietanka 12% – 100ml
- Mąka pszenna- 2 łyżki
- Przyprawy: sól, ziele angielskie 2 kulki, liść laurowy 1 sztuka.
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć w mleku ( odstawić na 5-10minut), po tym czasie odsączyć.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bułkę, jajko oraz sól, pieprz i majeranek. Dobrze ze sobą połączyć
- Do wysokiego garnka wlać wodę, dodać sól oraz ziele i liść. Zagotować
- Z masy mięsnej uformować okrągłe pulpety i wrzucić do gotującego się wywaru, gotować ok 30 minut ( na małym ogniu).
- Po tym czasie ugotowane pulpety oraz ziele i liść „wyłowić”, połowę wywaru można odlać, drugą połowę zagotować i zaciągnąć (mąkę rozrobić z odrobiną wody w szklance i wlać do wywaru), wsypać posiekany koperek i zabielić śmietanką, po czym z powrotem wrzucić ugotowane pulpety.
Z przepisu otrzymałam 6 dużych pulpetów
Wartość odżywcza 1 sztuki w sosie
- 144 kcal
- 17,5g białka
- 4,1g tłuszczu
- 9,1g węglowodanów