Delikatne pulpety w sosie koperkowym

Potrzebne składniki:

  • Mięso mielone z kurczaka- 400g
  • Cebula biała – 1  sztuka
  • Bułka (czerstwą kajzerkę)- 1/2 sztuki (zamiast bułki można użyć 3 łyżek bułki tartej)
  • Jaja- 1 sztuka
  • Mleko 2%- 100ml
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
    SOS KOPERKOWY:
  • Woda-1,5 litra
  • Koperek- 3 łyżki posiekanego
  • Śmietanka 12% – 100ml
  • Mąka pszenna- 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, ziele angielskie 2 kulki, liść laurowy 1 sztuka.

Przygotowanie:

  • Bułkę namoczyć w mleku ( odstawić na 5-10minut), po tym czasie odsączyć.
  • Mięso przełożyć do naczynia, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bułkę, jajko oraz sól, pieprz i majeranek. Dobrze ze sobą połączyć
  • Do wysokiego garnka wlać wodę, dodać sól oraz ziele i liść. Zagotować
  • Z masy mięsnej uformować okrągłe pulpety i wrzucić do gotującego się wywaru, gotować ok 30 minut ( na małym ogniu).
  • Po tym czasie ugotowane pulpety  oraz ziele i liść „wyłowić”, połowę wywaru można odlać, drugą połowę zagotować i zaciągnąć (mąkę rozrobić z odrobiną wody w szklance i wlać do wywaru), wsypać posiekany koperek i zabielić śmietanką, po czym z powrotem wrzucić ugotowane pulpety.

Z przepisu otrzymałam 6 dużych pulpetów

Wartość odżywcza 1 sztuki w sosie

  • 144 kcal
  • 17,5g białka
  • 4,1g tłuszczu
  • 9,1g węglowodanów