Potrzebne składniki:

  • Kalafior – 1 średnia sztuka
  • Cebula- 1 sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Ziemniaki- 4 średnie sztuki
  • Oliwa/ olej – 1 łyżka
  • Woda- 2 litry
  • Śmietanka 18%- 50ml
  • Szczypiorek- 4 łyżki pokrojonego
  • Przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, 2 łyżeczki suszonej pietruszki.

Przygotowanie:

  • W głębokim garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, smażyć ok 2-3 minut.
  • Po tym czasie dodać kalafiora rozrobionego na różyczki oraz 2 litry wody, przyprawić  i gotować do miękkości warzyw
  • Gdy warzywa będą już miękkie dodać śmietankę, pietruszkę i zmiksować na gładki krem.
  • Do zupy dodać świeży szczypiorek i wymieszać.

Propozycja podania:

Bułka/ Pieczywo/ Grzanki

Danie dla 6 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 148kcal
  • 6g białka
  • 3,6g tłuszczu
  • 26g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *