Makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i sezamem
Potrzebne składniki:
- Makaron Chow Mein- 250g
- Cebula biała – 1 sztuka
- Czosnek- 1 ząbek
- Chilli- 1 mała sztuka (można pominąć lub użyć chilli w proszku)
- Papryka czerwona- 1 sztuka
- Por ( zielona część) – 1 średnia
- Kiełki fasoli mung- 1/2 puszki ( ok. 3 łyżek)
- Marchewka- 1 średnia
- Sos sojowy- 6 łyżek
- Olej sezamowy – 1 łyżka (można pominąć)
- Natka pietruszki- 1 łyżka
- Sezam- 2 łyżki
- Olej 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, 0,5 łyżeczki curry
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kostkę a chilli (jeżeli używacie chilli w proszku, dodajcie razem z pozostałymi przyprawami) w paski i podsmażyć na łyżce oleju.
- Marchewkę pokroić w słupki, paprykę i por w grubą kostkę, fasolę odcedzić i dorzucić do cebuli z czosnkiem, przyprawić
- Warzywa smażyć bardzo krótko, tak aby nadal pozostały chrupiące (można dodać odrobinę wody)
- Do warzyw dodać makaron, posiekaną natkę pietruszki, olej sezamowy oraz sos sojowy i przyprawy – wszystko razem dobrze połączyć i smażyć ok 10 minut.
- Gotowe danie posypać sezamem.
Z przepisu otrzymałam 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji
- 347 kcal
- 5 g białka
- 8,5g tłuszczu
- 64g węglowodanów