Potrzebne składniki:

  • Makaron Chow Mein- 250g
  • Cebula biała – 1  sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Chilli- 1 mała sztuka (można pominąć lub użyć chilli w proszku)
  • Papryka czerwona- 1 sztuka
  • Por ( zielona część) – 1 średnia
  • Kiełki fasoli mung- 1/2 puszki ( ok. 3 łyżek)
  • Marchewka- 1 średnia
  • Sos sojowy- 6 łyżek
  • Olej sezamowy – 1 łyżka (można pominąć)
  • Natka pietruszki- 1 łyżka
  • Sezam- 2 łyżki
  • Olej 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, 0,5 łyżeczki curry

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kostkę a chilli (jeżeli używacie chilli w proszku, dodajcie razem z pozostałymi przyprawami) w paski i podsmażyć na łyżce oleju.
  • Marchewkę pokroić w słupki, paprykę i por w grubą kostkę, fasolę odcedzić i dorzucić do cebuli z czosnkiem, przyprawić
  • Warzywa smażyć bardzo krótko, tak aby nadal pozostały chrupiące (można dodać odrobinę wody)
  • Do warzyw dodać makaron, posiekaną natkę pietruszki, olej sezamowy oraz sos sojowy i przyprawy – wszystko razem dobrze połączyć i smażyć ok 10 minut.
  • Gotowe danie posypać sezamem.

Z przepisu otrzymałam 4 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 347 kcal
  • 5 g białka
  • 8,5g tłuszczu
  • 64g węglowodanów

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *