Potrzebne składniki:

  • Mięso mielone z fileta indyka lub kurczaka- 400g
  • Ryż (basmanti)- 100g ( 1 woreczek)
  • Kapusta biała- 1 główka
  • Cebula biała – 1  sztuka
  • Jaja- 1 sztuka
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • SOS POMIDOROWY:
  • Przecier pomidorowy – 1litr ( ja kupuję w kartonikach po 500ml)
  • Woda-1 szklanka
  • Mąka pszenna- 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier, majeranek

Przygotowanie:

  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić
  • Do miski włożyć mięso, ryż, jajko, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy ( według uznania), dobrze wymieszać i odłożyć na 20-30 minut do lodówki
  • W tym czasie można ugotować kapustę ( ja usuwam wcześniej głąb, o wiele łatwiej podczas gotowania odchodzą liście), kapustę włożyć do gotując się wody (przez ok 10minut gotować)
  • Po tym czasie wyjąć kapustę i obrać z liści.
  • Przecier zagotować, dodać 0,5 szklanki wody oraz przyprawy.
  • Na każdy z liści wyłożyć farsz mięsny i zawinąć jak krokiety.
  • Na dno wysokiego garnka wyłożyć kilka liści kapusty, po czym ułożyć gołąbki.
  • Gołąbki zalać przecierem i gotować na małym ogniu przez 40-60 minut.
  • Po ugotowaniu gołąbki można wyjąć, sos zagotować ponownie i „zaklepać” (wodą z rozbełtaną mąką)

Z przepisu otrzymałam 11 gołąbków

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 116 kcal
  • 10,4g białka
  • 0,9g tłuszczu
  • 16,6g węglowodanów

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *