Tradycyjne gołąbki
Potrzebne składniki:
- Mięso mielone z fileta indyka lub kurczaka- 400g
- Ryż (basmanti)- 100g ( 1 woreczek)
- Kapusta biała- 1 główka
- Cebula biała – 1 sztuka
- Jaja- 1 sztuka
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- SOS POMIDOROWY:
- Przecier pomidorowy – 1litr ( ja kupuję w kartonikach po 500ml)
- Woda-1 szklanka
- Mąka pszenna- 2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier, majeranek
Przygotowanie:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić
- Do miski włożyć mięso, ryż, jajko, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy ( według uznania), dobrze wymieszać i odłożyć na 20-30 minut do lodówki
- W tym czasie można ugotować kapustę ( ja usuwam wcześniej głąb, o wiele łatwiej podczas gotowania odchodzą liście), kapustę włożyć do gotując się wody (przez ok 10minut gotować)
- Po tym czasie wyjąć kapustę i obrać z liści.
- Przecier zagotować, dodać 0,5 szklanki wody oraz przyprawy.
- Na każdy z liści wyłożyć farsz mięsny i zawinąć jak krokiety.
- Na dno wysokiego garnka wyłożyć kilka liści kapusty, po czym ułożyć gołąbki.
- Gołąbki zalać przecierem i gotować na małym ogniu przez 40-60 minut.
- Po ugotowaniu gołąbki można wyjąć, sos zagotować ponownie i „zaklepać” (wodą z rozbełtaną mąką)
Z przepisu otrzymałam 11 gołąbków
Wartość odżywcza 1 sztuki
- 116 kcal
- 10,4g białka
- 0,9g tłuszczu
- 16,6g węglowodanów