Pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem
Potrzebne składniki:
- CIASTO
- Mąka ( dowolna)- 300g
- Ciepła woda- 3/4 szklanki
- Sól
- Masło- 1 łyżeczka
- FARSZ
- Zmielona pierś z kurczaka lub indyka- 200g
- Por- 5 cm kawałek
- Marchewka- 1/2 sztuki
- Pietruszka- 1/3 sztuki
- Pietruszka, natka- 1 łyżka posiekanej
- Przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1/3 łyżeczki kolendry, odrobina imbiru w proszku
- BULION
- Woda- 2 litry
- Curry- 1 łyżeczka
- Słodka papryka- 1/2 łyżeczki
- Sól
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut
- W tym czasie do miski wyłożyć mięso, por drobno pokroić, marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o małych oczkach
- Wszystkie składniki na farsz dobrze ze sobą połączyć
- Ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich cienko rozwałkować
- Wykrawać dość spore koła ( ja robiłam to kieliszkiem o martini :))
- Na każde koło wyłożyć, uformowany wcześniej w niewielkie kulki farsz, dokładnie zakleić tworząc fałdki/ zakładki”
- Pierożki wrzucać na gotujący się bulion, gotować ok 8-10 minut
- Gotowe pierogi można serwować z sosem sojowy lub roztopionym masłem
Z podanej porcji otrzymałam 12 pierożków
Wartość odżywcza 1 sztuki
- 110kcal
- 6,3g białka
- 1,2g tłuszczu
- 19g węglowodanów