Pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem

Potrzebne składniki:

  • CIASTO
  • Mąka ( dowolna)- 300g
  • Ciepła woda- 3/4 szklanki
  • Sól
  • Masło- 1 łyżeczka
  • FARSZ
  • Zmielona pierś z kurczaka lub indyka- 200g
  • Por- 5 cm kawałek
  • Marchewka- 1/2 sztuki
  • Pietruszka- 1/3 sztuki
  • Pietruszka, natka- 1 łyżka posiekanej
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1/3 łyżeczki kolendry, odrobina imbiru w proszku
  • BULION
  • Woda- 2 litry
  • Curry- 1 łyżeczka
  • Słodka papryka- 1/2 łyżeczki
  • Sól

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut
  • W tym czasie do miski wyłożyć mięso, por drobno pokroić, marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • Wszystkie składniki na farsz dobrze ze sobą połączyć
  • Ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich cienko rozwałkować
  • Wykrawać dość spore koła ( ja robiłam to kieliszkiem o martini :))
  • Na każde koło wyłożyć, uformowany wcześniej w niewielkie kulki farsz, dokładnie zakleić tworząc fałdki/ zakładki”
  • Pierożki wrzucać na gotujący się bulion, gotować ok 8-10 minut
  • Gotowe pierogi można serwować z sosem sojowy lub roztopionym masłem

Z podanej porcji otrzymałam 12 pierożków

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 110kcal
  • 6,3g białka
  • 1,2g tłuszczu
  • 19g węglowodanów