Potrzebne składniki:
- Mąka (dowolna) – 400g
- Jaja- 1 sztuka
- Cukier- 1 łyżka do rozczynu + 2 łyżki do ciasta
- Mleko 2%- 0,5 szklanki
- Drożdże- 40g
- Masło – 125g
- Jogurt naturalny gęsty- 2 łyżki
- Powidła do nadziewania
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukry, wymieszać i odstawić n 10 minut w ciepłe miejsce
- Pozostałe składniki dobrze ze sobą połączyć
- Do ciasta dodać rozczyn, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na ok 30 minut
- Po tym czasie wyjąć, podzielić na 4 kule i rozwałkować na 3 placki
- Każdy placek pokroić na 8 części, na każdym trójkącie w szerszej części położyć po łyżeczce powideł
- zawijać od szerszej części w rogaliki
- Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok 15 minut
- Wystudzone rogaliki można polukrować
Z porcji otrzymałam 32 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki ( z powidłami)
- 87kcal
- 1,9 g białka
- 3,3 g tłuszczu
- 12,7g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/20191108_153209.jpg
1262
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2019-11-08 14:00:212021-01-24 13:47:42Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
Pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem
Zapiekanki na cukiniowym spodzie
Scroll to top