Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami

Potrzebne składniki:

  • Mąka (dowolna) – 400g
  • Jaja- 1 sztuka
  • Cukier- 1 łyżka do rozczynu + 2 łyżki do ciasta
  • Mleko 2%- 0,5 szklanki
  • Drożdże- 40g
  • Masło – 125g
  • Jogurt naturalny gęsty- 2 łyżki
  • Powidła do nadziewania

Przygotowanie:

  • W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukry, wymieszać i odstawić n 10 minut w ciepłe miejsce
  • Pozostałe składniki dobrze ze sobą połączyć
  • Do ciasta dodać rozczyn, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na ok 30 minut
  • Po tym czasie wyjąć, podzielić na 4 kule i rozwałkować na 3 placki
  • Każdy placek pokroić na 8 części, na każdym trójkącie w szerszej części położyć po łyżeczce powideł
  • zawijać od szerszej części w rogaliki
  • Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok 15 minut
  • Wystudzone rogaliki można polukrować

Z porcji otrzymałam 32 sztuk

Wartość odżywcza 1 sztuki ( z powidłami)

  • 87kcal
  • 1,9 g białka
  • 3,3 g tłuszczu
  • 12,7g węglowodanów