Szarlotkowe naleśniki

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna 4 czubate łyżki + mąka pełnoziarnista 2 czubate łyżki (można użyć dowolnej mąki)
  • Jabłko- 3 duże
  • Jaja- 1 sztuka
  • Mleko 2%- 0,5 szklanki
  • Woda gazowana- 3/4 szklanki
  • Olej / oliwa-1 łyżeczka
  • Cynamon- 1/2 łyżeczki
  • Serek homogenizowany  (polecam Rolmlecz) -100g

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę
  • Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, dolać 150 ml wody oraz cynamon, gotować o miękkości
  • Mąki przesiać do miski, dodać olej, wodę, mleko oraz jajko i wszystko dobrze wymieszać ( cisto powinno być b. rzadkie) 
  • Smażyć na patelni teflonowej ( wylewając po 1 chochelce ciasta)
  • Każdy naleśnik posmarować serkiem, wyłozyć jabłka i zawinąć

Z porcji otrzymałam 7 sztuk

Wartość odżywcza 1 naleśnika

  • 128kcal
  • 4 g białka
  • 3 g tłuszczu
  • 22,7g węglowodanów