Rybne kotlety mielone z pietruszką

Potrzebne składniki:

  • Ryba (dowolna, ale taka która ma b. mało ości- Ja użyłam dorsza)- 500g
  • Jaja- 1 sztuka
  • Pietruszka, natka – 4 łyżki posiekanej
  • Bułka tarta- 1/3 szklanki
  • Olej/ oliwa- 5 łyżek
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Przygotowanie:

  • Rybę włożyć do wysokiego naczynia, dodać pietruszkę, jajko, przyprawy i zblendować na „papkę”
  • Na patelni rozgrzać olej/ oliwę
  • Z masy formować podłużne kotlety, obtoczyć w bułce
  • Smażyć do zrumienienia na małym ogniu z obu stron
  • Usmażone kotlety wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawić na 15 minut do piekarnika ( 180 stopni)

Propozycja podania:

Ziemniaki/ ryż

Z podanych składników otrzymałam 7 kotletów

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 150kcal
  • 14,4g białka
  • 8,4g tłuszczu
  • 4,7g węglowodanów