Jogurtowo- brzoskwiniowe ciacho
Potrzebne składniki:
- Mąka pszenna- 1 szklanka
- Olej- 1/3 szklanki
- Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki
- Jaja- 4 sztuki
- Proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
- Cukier- 6 łyżek
- Brzoskwinie- 2 duże
Keksówka (lub inna nie za duża forma)
Przygotowanie:
- Białka ubić z cukrem na sztywna pianę
- Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę
- Mąkę wrzucić do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki ( z wyjątkiem brzoskwini i białek) dobrze wymieszać ( ciężko się miesza)
- Do gotowej masy dodać ubite białka i delikatnie mieszać do połączenia składników, na koniec wrzucić pokrojone brzoskwinie i wymieszać
- Ciasto wylać do ( wysmarowanej wcześniej olejem) keksówki
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez ok 40 minut ( do suchego patyczka)
Z porcji otrzymałam 12 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka
- 154kcal
- 1,6g białka
- 8,6g tłuszczu
- 18,4g węglowodanów