Jogurtowo- brzoskwiniowe ciacho

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna- 1 szklanka
  • Olej- 1/3 szklanki
  • Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki
  • Jaja- 4 sztuki
  • Proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
  • Cukier- 6 łyżek
  • Brzoskwinie- 2 duże

Keksówka (lub inna nie za duża forma)

Przygotowanie:

  • Białka ubić z cukrem na sztywna pianę
  • Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę
  • Mąkę wrzucić do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki ( z wyjątkiem brzoskwini i białek)  dobrze wymieszać ( ciężko się miesza)
  • Do gotowej masy dodać ubite białka i delikatnie mieszać do połączenia składników, na koniec wrzucić pokrojone brzoskwinie i wymieszać
  • Ciasto wylać do ( wysmarowanej wcześniej olejem) keksówki
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez ok 40 minut ( do suchego patyczka)

Z porcji otrzymałam 12 kawałków

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 154kcal
  • 1,6g białka
  • 8,6g tłuszczu
  • 18,4g węglowodanów