Warzywna LASAGNE z serem typu włoskiego i sosem beszamelowym

Potrzebne składniki:

  • Makaron do Lasagne – 15 sztuk
  • Ser typu włoskiego -250g
  • SOS WARZYWNY:
  • Cukinia- 1 sztuka
  • Papryka czerwona- 1 sztuka
  • Pomidory – 5 dużych sztuk ( sparzone i pokrojone w kostkę)
  • Cebula- 1 sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Por- 1/5 sztuki
  • Olej- 1 łyżeczka
  • Woda- 100ml
  • Natka pietruszki- 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • SOS BESZAMELOWY
  • Masło- 1 łyżeczka
  • Mąka – 1 łyżeczka
  • Mleko 2% -150ml
  • Przyprawy: sól, pieprz

Naczynie żaroodporne

Przygotowanie:

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – można użyć pomidorów z puszki
  • Wszystkie warzywa ( z wyjątkiem pomidorów) pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce oleju (ok. 5 minut),
  • Po tym czasie dodać pomidory oraz wodę, przyprawić i gotować ok 15 minut
  • Makaron ugotować al’ dante ( Ja gotuje po 5 płatów, dzięki temu makaron się ze sobą nie zlepi)
  • W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając dolewać mleka ( mieszać do zgęstnienia sosu, po tym czasie można zdjąć go z gazu i przyprawić)
  • Naczynie żaroodporne „wyłożyć” makaronem ( będą 3 warstwy po 5 płatów), na makaron wylać połowę sosu warzywnego oraz połowę „poszarpanego” na kawałki sera -> i znów ułożyć makaron-> sos i ser
  • Na wierzch ułożyć makaron i polać sosem beszamelowym
  • Lasagne wstawić do piekarnika na 40 minut ( 180 stopni C)

Przepis dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 499kcal
  • 18,5g białka
  • 17g tłuszczu
  • 72g węglowodanów