Warzywna LASAGNE z serem typu włoskiego i sosem beszamelowym
Potrzebne składniki:
- Makaron do Lasagne – 15 sztuk
- Ser typu włoskiego -250g
- SOS WARZYWNY:
- Cukinia- 1 sztuka
- Papryka czerwona- 1 sztuka
- Pomidory – 5 dużych sztuk ( sparzone i pokrojone w kostkę)
- Cebula- 1 sztuka
- Czosnek- 1 ząbek
- Por- 1/5 sztuki
- Olej- 1 łyżeczka
- Woda- 100ml
- Natka pietruszki- 2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki
- SOS BESZAMELOWY
- Masło- 1 łyżeczka
- Mąka – 1 łyżeczka
- Mleko 2% -150ml
- Przyprawy: sól, pieprz
Naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – można użyć pomidorów z puszki
- Wszystkie warzywa ( z wyjątkiem pomidorów) pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce oleju (ok. 5 minut),
- Po tym czasie dodać pomidory oraz wodę, przyprawić i gotować ok 15 minut
- Makaron ugotować al’ dante ( Ja gotuje po 5 płatów, dzięki temu makaron się ze sobą nie zlepi)
- W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając dolewać mleka ( mieszać do zgęstnienia sosu, po tym czasie można zdjąć go z gazu i przyprawić)
- Naczynie żaroodporne „wyłożyć” makaronem ( będą 3 warstwy po 5 płatów), na makaron wylać połowę sosu warzywnego oraz połowę „poszarpanego” na kawałki sera -> i znów ułożyć makaron-> sos i ser
- Na wierzch ułożyć makaron i polać sosem beszamelowym
- Lasagne wstawić do piekarnika na 40 minut ( 180 stopni C)
Przepis dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 kawałka
- 499kcal
- 18,5g białka
- 17g tłuszczu
- 72g węglowodanów