Bezglutenowy sernik na czekoladowym spodzie
Potrzebne składniki:
- CIASTO:
- Płatki owsiane ( bezglutenowe) – 1 szklanka
- Masło dobre- 100g
- Cukier- 1 łyżka
- Kakao- 2 płaskie łyżeczki
- MASA SEROWA:
- Twaróg sernikowy (naturalny) w wiaderku- 1kg ( ja użyłam Vitello z Biedronki)
- Budyń śmietankowy bez cukru -1 opakowanie
- Jaja- 5 sztuk
- Cukier- 6 łyżek (w zależności jaką słodką masę chcecie otrzymać)
Tortownica- ok. 30 cm
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmielić
- Do płatków dodać masło, kakao i cukier, zagnieść ciasto
- Ciastem „wylepić” spód tortownicy ( ciasto ma cienko pokryć spód)
- Białka ubić na sztywną pianę
- Ser wyłozyć do wysokiego naczynia, dodać cukier, budyń, żółtka i dobrze ze sobą połączyć
- Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C ( piec przez ok 1h)
Z porcji otrzymałam 12 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka
- 245kcal
- 9,8g białka
- 15,3g tłuszczu
- 17,5g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!