Bezglutenowy sernik na czekoladowym spodzie

Potrzebne składniki:

  • CIASTO:
  • Płatki owsiane ( bezglutenowe) – 1 szklanka
  • Masło dobre- 100g
  • Cukier- 1 łyżka
  • Kakao- 2 płaskie łyżeczki
  • MASA SEROWA:
  • Twaróg sernikowy (naturalny) w wiaderku- 1kg ( ja użyłam Vitello z Biedronki)
  • Budyń śmietankowy bez cukru -1 opakowanie 
  • Jaja- 5 sztuk
  • Cukier- 6 łyżek (w zależności jaką słodką masę chcecie otrzymać)

Tortownica- ok. 30 cm 

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane zmielić
  • Do płatków dodać masło, kakao i cukier, zagnieść ciasto
  • Ciastem „wylepić” spód tortownicy ( ciasto ma cienko pokryć spód)
  • Białka ubić na sztywną pianę
  • Ser wyłozyć do wysokiego naczynia, dodać cukier, budyń, żółtka i dobrze ze sobą połączyć
  • Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C ( piec przez ok 1h)

Z porcji otrzymałam 12 kawałków

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 245kcal
  • 9,8g białka
  • 15,3g tłuszczu
  • 17,5g węglowodanów