Potrzebne składniki:
Kasza jaglana- 100g
Ziemniaki- 5 średnich
Skrobia ziemniaczana- 2 płaskie łyżki
Przyprawy: sól
SOS:
Cebula- 1/2 sztuki
Olej/oliwa- 1 łyżeczka
Natka pietruszki- 1 łyżka posiekanej
Przecier pomidorowy -200ml Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzić
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić
Ziemniaki oraz kaszę przepuścić przez praskę lub połączyć tłuczkiem do ziemniaków, przyprawić, dodać skrobię i dobrze wymieszać
Z gotowej masy ukształtować wałeczki i pokroić pod ukosem
Kluski wrzucać na gotująca się wodę, po wypłynięciu gotować ok 2 minut
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
Dodać przecier oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy, gotować ok 6-8 minut
Danie dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
274kcal
6g białka
3,2g tłuszczu
57g węglowodanów
18 września, 2019 / Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/70873112_455188521746513_1949848859563786240_n.jpg
1539
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała 2019-09-18 13:50:30 2021-01-24 13:59:18 Jaglane kopytka z sosem pomidorowym
Krupnik z kaszy pęczak, gotowany na skrzydełkach z pietruszką Bezglutenowy sernik na czekoladowym spodzie
Scroll to top