Jaglane kopytka z sosem pomidorowym

Potrzebne składniki:

  • Kasza jaglana- 100g
  • Ziemniaki- 5 średnich
  • Skrobia ziemniaczana- 2 płaskie łyżki
  • Przyprawy: sól
  • SOS:
  • Cebula- 1/2 sztuki
  • Olej/oliwa- 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki- 1 łyżka posiekanej
  • Przecier pomidorowy -200ml Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i wystudzić
  • Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić
  • Ziemniaki oraz kaszę przepuścić przez praskę lub połączyć tłuczkiem do ziemniaków, przyprawić, dodać skrobię i dobrze wymieszać
  • Z gotowej masy ukształtować wałeczki i pokroić pod ukosem
  • Kluski wrzucać na gotująca się wodę, po wypłynięciu gotować ok 2 minut
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
  • Dodać przecier oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy, gotować ok 6-8 minut

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 274kcal
  • 6g białka
  • 3,2g tłuszczu
  • 57g węglowodanów