Krupnik z kaszy pęczak, gotowany na skrzydełkach z pietruszką

Potrzebne składniki:

  • Skrzydełka- 4 sztuki
  • Kasza pęczak- 100g
  • Woda- 3l
  • Marchewka- 1 duża lub 2 małe
  • Por- 1/3 sztuki
  • Seler- 1/3 sztuki
  • Natka pietruszki- 4 łyżki
  • Śmietana 18%- 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 ziarenka, majeranek 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  • Skrzydełka zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu do wytrącenia białek ( piana, która powstaje przy gotowaniu wywarów mięsnych to ścięte białka, osobiście ich nie usuwam)
  • Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa (pomijając natkę), kaszę oraz przyprawy
  • Czas gotowania zupy to ok. 1h
  • Po ugotowaniu zupy skrzydełka wyjmuję, usuwam kości i skórę, po czym wrzucam „obrane” mięso, dodaję natkę pietruszkę oraz zahartowaną śmietanę ( do szklanki włożyć śmietanę dodać chochlę wywaru i energicznie mieszać po czym wlać do zupy)

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 235kcal
  • 15g białka
  • 10g tłuszczu
  • 24,5g węglowodanów