Potrzebne składniki:
- Mąka (dowolna) -150g
- Masło dobre- 1 łyżka
- Jaja-2 sztuki
- Cukier/ słodzik ( drobny)- 1/4 szklanki
- Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- Czekolada gorzka 50g + czekolada mleczka 50g
- Mleko- 3/4 szklanki
- Powidła- 15 łyżeczek
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem
- Do rondelka wrzucić masło i czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia
- Zestawić z ognia, dolać mleka i wymieszać
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- Do mąki wlać masę czekoladową oraz jajeczną i dobrze wymieszać rózgą
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C
- Ciasto przełożyć do foremki (małej, jeżeli używacie foremki tortowej – średnica 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, łyżeczką nałożyć powidła
- Piec przez ok. 40 minut
Z porcji otrzymałam 15 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka
- 179,7kcal
- 2,6g białka
- 10,4g tłuszczu
- 19g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/69523269_1666713763453953_9007011135173427200_n.jpg
1069
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2019-09-07 07:18:562021-01-24 14:02:20Czekoladowe ciasto z powidłami
Ekspresowe bułki śniadaniowe
Spaghetti z makaronu z dyni
Scroll to top