Czekoladowe ciasto z powidłami

Potrzebne składniki:

  • Mąka (dowolna) -150g
  • Masło dobre- 1 łyżka
  • Jaja-2 sztuki
  • Cukier/ słodzik ( drobny)- 1/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Czekolada gorzka 50g + czekolada mleczka 50g
  • Mleko- 3/4 szklanki
  • Powidła- 15 łyżeczek

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem
  • Do rondelka wrzucić masło i czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia
  • Zestawić z ognia, dolać mleka i wymieszać
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
  • Do mąki wlać masę czekoladową oraz jajeczną i dobrze wymieszać rózgą
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C
  • Ciasto przełożyć do foremki (małej, jeżeli używacie foremki tortowej – średnica 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, łyżeczką nałożyć powidła
  • Piec przez ok. 40 minut

Z porcji otrzymałam 15 kawałków

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 179,7kcal
  • 2,6g białka
  • 10,4g tłuszczu
  • 19g węglowodanów