Ekspresowe bułki śniadaniowe

Potrzebne składniki:

  • Mąka – dowolna ( ja użyłam 200g pełnoziarnistej+ 100g pszennej) -300g
  • Drożdże- 15g
  • Miód- 1 łyżeczka ( jeżeli wolicie słodsze bułki można dodać 2 łyżeczki)
  • Letnia woda- 250ml
  • Sól- 1/4 łyżeczki
  • Białko jajka ( do posmarowania bułek)
  • Posypka: np. słonecznik, płatki owsiane, czarnuszka itp…

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z miodem
  • Mąkę przesypać do naczynia, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto ( ok. 3 minut, tak żeby odchodziło od rąk)
  • Uformować 5 kulek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
  • Każdą z bułek posmarować białkiem i posypać wybranym dodatkiem
  • Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 20 minut w 200 stopniach C

Z porcji otrzymałam 5 sztuk

Wartość odżywcza 1 bułka

  • 217kcal
  • 9,4g białka
  • 1,4g tłuszczu
  • 41,6g węglowodanów