Mini pulpety w sosie pieczarkowym

Potrzebne składniki:

  • Mięso mielone (z indyka)- 500g
  • Cebula- 1 sztuka
  • Jaja – 1 sztuka
  • Pieczarki- 400g
  • Śmietanka 30%- 125ml
  • Woda- 125ml
  • Mąka pszenna- 1 łyżka
  • Oliwa/ olej – 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie:

  • Mięso przełożyć do naczynia, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, wszystkie przyprawy – wymieszać i formować małe pulpety
  • Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przyprawić  solą i pieprzem
  • Do pieczarek wlać wodę i śmietankę, zagotować
  • Do mąki dolać odrobinę wody i wlać do gotujących się pieczarek, cały czas mieszając do zgęstnienia
  • Pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i wstawić do piekarnika na 30 minut 180 stopni C
  • Gotowe danie posypać koperkiem

 

Propozycja podania:

Ziemniaki/ Pieczywo/ Ryż/ Kasza

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 269kcal
  • 29,7g białka
  • 14g tłuszczu
  • 8,1g węglowodanów