Mini pulpety w sosie pieczarkowym
Potrzebne składniki:
- Mięso mielone (z indyka)- 500g
- Cebula- 1 sztuka
- Jaja – 1 sztuka
- Pieczarki- 400g
- Śmietanka 30%- 125ml
- Woda- 125ml
- Mąka pszenna- 1 łyżka
- Oliwa/ olej – 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Przygotowanie:
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, wszystkie przyprawy – wymieszać i formować małe pulpety
- Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem
- Do pieczarek wlać wodę i śmietankę, zagotować
- Do mąki dolać odrobinę wody i wlać do gotujących się pieczarek, cały czas mieszając do zgęstnienia
- Pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i wstawić do piekarnika na 30 minut 180 stopni C
- Gotowe danie posypać koperkiem
Propozycja podania:
Ziemniaki/ Pieczywo/ Ryż/ Kasza
Danie dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 269kcal
- 29,7g białka
- 14g tłuszczu
- 8,1g węglowodanów