Ryba w cieście ziołowo-paprykowym

Potrzebne składniki:

  • Dorsz – 300g
  • Olej-3 łyżki
  • CIASTO:
  • Mąka pszenna- 2 łyżki
  • Natka pietruszki- 2 łyżeczki
  • Bazylia świeża- 1 łyżeczka posiekanej
  • Woda gazowana
  • Soda oczyszczona- 0,5 łyżeczki
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

  • Filet pokroić w szerokie paski
  • Wszystkie składniki na ciastko wymieszać, dolać gazowanej wody (ciasto musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany)
  • Na patelni rozgrzać olej
  • Kawałki ryby zamoczyć w cieście i smażyć z obu stron

Propozycja podania:

Ryż/ Ziemniaki

Danie dla 3 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 195kcal
  • 17,6g białka
  • 10g tłuszczu
  • 7,3g węglowodanów