Krem z pieczonej dyni
Potrzebne składniki:
- Dynia- 1 mniejsza sztuka
- Ziemniaki – 1 duża sztuka
- Cebula -1/2 średniej wielkości
- Czosnek – 3 ząbki
- Imbir- 2cm
- Oliwa z oliwek/ olej – 30ml
- Śmietanka 12%- 20ml
- Woda- 750ml
- Przyprawy: papryka słodka 1 łyżeczka, papryka chilli 1 łyżeczka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Dynię wydrążyć, usunąć skórę, następnie pokroić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego
- Obrane i pokrojone ziemniaki, cebulę oraz czosnek dodać do dyni, całość polać oliwą i wstawić do piekarnika na 40 minut 180 stopni C
- Po tym czasie, upieczone warzywa włożyć do garnka, dolać wody, przyprawy oraz pokrojony cienko imbir
- Całość gotować ok 5-7 minut, następnie dolać śmietankę i całość zmiksować na krem
- Krem można serwować z grzankami/ prażonymi nasionami dyni czy słonecznika 🙂
Z przepisu otrzymałam ok.1,5 litra kremu
Wartość odżywcza całego kremu
- 757kcal
- 16g białka
- 35g tłuszczu
- 108g węglowodanów