Śniadaniowe gofry z szynką i serem

Potrzebne składniki:

  • Mąka pełnoziarnista (można użyć pszennej)- 3/4 szklanki
  • Mleko 1,5%-  2/3 szklanki
  • Jaja- 1 sztuka
  • Olej- 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Sól- szczypta
  • Przyprawa- suszone pomidory/ gyros/ ulubiona mieszanka ziół- 1 łyżeczka
  • DODATKI:
  • Szynka – 4 plasterki pokrojone w paski
  • Szczypiorek- 1 łyżka posiekanego (można użyć posiekanej pietruszki)
  • Ser żółty- 2 łyżki starego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą połączyć
  • Rozgrzać gofrownicę
  • Wylać cienką warstwę ciasta, nałożyć szynkę, ser i szczypiorek
  • Zalać warstwą ciasta, piec w gofrownicy do zrumienienia

Z przepisu otrzymałam 2 gofry

Wartość odżywcza 1 gofra

  • 350kcal
  • 18,5g białka
  • 13g tłuszczu
  • 40g węglowodanów