Śniadaniowe gofry z szynką i serem
Potrzebne składniki:
- Mąka pełnoziarnista (można użyć pszennej)- 3/4 szklanki
- Mleko 1,5%- 2/3 szklanki
- Jaja- 1 sztuka
- Olej- 1 łyżka
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Sól- szczypta
- Przyprawa- suszone pomidory/ gyros/ ulubiona mieszanka ziół- 1 łyżeczka
- DODATKI:
- Szynka – 4 plasterki pokrojone w paski
- Szczypiorek- 1 łyżka posiekanego (można użyć posiekanej pietruszki)
- Ser żółty- 2 łyżki starego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą połączyć
- Rozgrzać gofrownicę
- Wylać cienką warstwę ciasta, nałożyć szynkę, ser i szczypiorek
- Zalać warstwą ciasta, piec w gofrownicy do zrumienienia
Z przepisu otrzymałam 2 gofry
Wartość odżywcza 1 gofra
- 350kcal
- 18,5g białka
- 13g tłuszczu
- 40g węglowodanów