Potrzebne składniki:
- Mąka pszenna- 250g + 1 łyżeczka
- Cukier – 4 łyżki + 1 łyżeczka
- Jajo-1 sztuka
- Olej- 1/3 szklanki
- Drożdże – 30g
- Mleko 2%- 120ml
- Szczypta soli
- NADZIENIE:
- Jagody – 1 szklanka
- Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
- Cukier puder- 1 łyżka
Przygotowanie:
- Przygotowanie rozczynu – do naczynia rozkurzyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki oraz 120ml CIEPŁEGO ( ale nie gorącego) mleka
- Drożdże dobrze rozpuścić i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 20 minut)
- Do wysokiego naczynia wsypać mąkę oraz 4 łyżki cukru, wymieszać
- Dodać rozczyn i połączyć
- Wbić jajko oraz wlać olej, wyrobić ciasto
- Odłożyć w ciepłe miejsce na ok 1,5h
- Składniki na nadzienie połączyć
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części
- Z ciasta formować kulki, po czym spłaszczyć, nałożyć na środek farsz i zawinąć
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec przez ok 20-25minut
- Wystudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Z przepisu otrzymałam 8 jagodzianek
Wartość odżywcza 1 sztuki (bez cukru pudru/ lukru)
- 282kcal
- 5,2g białka
- 11,3g tłuszczu
- 39g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/112597011_332146184626765_6599680004979963531_n.jpg
933
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2020-07-20 14:32:042021-01-23 22:32:40Jagodzianki
Cukinia faszerowana mięsno-pomidorowym nadzieniem
Śniadaniowe gofry z szynką i serem
Scroll to top