Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna- 250g + 1 łyżeczka
  • Cukier – 4 łyżki + 1 łyżeczka
  • Jajo-1 sztuka
  • Olej- 1/3 szklanki
  • Drożdże – 30g
  • Mleko 2%- 120ml
  • Szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • Jagody – 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • Cukier puder- 1 łyżka

Przygotowanie:

  • Przygotowanie rozczynu – do naczynia rozkurzyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki oraz 120ml CIEPŁEGO ( ale nie gorącego) mleka
  • Drożdże dobrze rozpuścić i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 20 minut)
  • Do wysokiego naczynia wsypać mąkę oraz 4 łyżki cukru, wymieszać
  • Dodać rozczyn i połączyć
  • Wbić jajko oraz wlać olej, wyrobić ciasto
  • Odłożyć w ciepłe miejsce na ok 1,5h
  • Składniki na nadzienie połączyć
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części
  • Z ciasta formować kulki, po czym spłaszczyć, nałożyć na środek farsz i zawinąć
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec przez ok 20-25minut
  • Wystudzone jagodzianki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Z przepisu otrzymałam 8 jagodzianek

Wartość odżywcza 1 sztuki (bez cukru pudru/ lukru)

  • 282kcal
  • 5,2g białka
  • 11,3g tłuszczu
  • 39g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *